Step Factor. Tvoj korak. Tvoj faktor.

Brza dijeta: Izgubi do 7 kg u 7 dana

Želimo te motivirati da napraviš korak i izgubiš nekoliko kilograma i uvjeriš se da pravilnom prehranom i dijetom možeš dobro izgledati.

©Billion Photos/www.shutterstock.com #269

Brza dijeta: Izgubi do 7 kg u 7 dana. Želimo te motivirati da napraviš korak i izgubiš nekoliko kilograma i uvjeriš se da pravilnom prehranom i dijetom možeš dobro izgledati.

Brza dijeta: Izgubi do 7 kg u 7 dana. Mnogi stručnjaci kažu kako su prehrana i dijeta najvažniji u dobrom tjelesnom izgledu. Mi bismo rekli da odnos između dijete i treninga izgleda otprilike ovako: 80 posto prehrana i dijeta te 20 posto trening i fitness.
Brza dijeta: Izgubi do 7 kg u 7 dana. Kreći se i vježbaj. Svakodnevni umjerni fitness pomoći će ti kod mršavljenja, motivirati te za daljnji rad na svom tijelu i dati ti dobar osjećaj.
Brza dijeta: Izgubi do 7 kg u 7 dana. Zdrava hrana i prehrana trebala bi uključiti puno proteina iz mesa i jaja te visoko kvalitetnih masti iz npr. orašastih plodova.
Brza dijeta: Izgubi do 7 kg u 7 dana. Ogroman postotak tvog tijela je voda koju tijekom dana moraš nadoknaditi. Uz vodu naravno, različitim zdravim napicima možeš uz vodu unijeti i hranjive tvari koje će ti pomoći u pronalaženju dobrog osjećaja ili mršavljenju.

Brza dijeta i to 7 kg u 7 dana? Dali je to uopće moguće i može li se uopće izgubiti 7 kg u 7 dana? 

Da. Odgovor na pitanja iz prvih rečenica ovog članka glasi: Da. Moguće je izgubiti do 7 kg u 7 dana. Još bolje, ova dijeta pomaže ti i motivira te da brzo i efikasno skineš nekoliko kilograma. Uz to, za ovu dijetu nije potrebno da kupuješ ništa posebno. Vjerojatno već imaš sve kod kuće. Isto tako, ova brza dijeta ne zahtijeva nikakve posebne lijekove, prahove ili nadopune i zamjene obroka nekim niskokaloričnim napicima. Sve što će ti trebati a što ćeš jesti je ono što već imaš kod kuće i što vjerojatno gotovo svaki dan jedeš. Naravno, samo u određenom redoslijedu i vjerojatno manjoj količini.

Kome je namjenjena ova dijeta

Mnoge od nas rade svakodnevno u uredima ili na radnim mjestima gdje je svaka vrsta kretanja bilo onemogućena ili smanjena na najmanju moguću mjeru. Iz tog razloga ova brza dijeta osmišljena je tako da može zadovoljiti nekoliko kriterija:

 1. Brzu dijetu mora biti moguće provesti u realnom životu, bez obzira na posao, školu, faks, dodatni posao, djecu, muža, dečka, kućanske poslove ili posjete i putovanja.
 2. Cjelokupni dijetni program brze dijete mora biti moguće provesti bez nerealne količine uloženog vremena (u našoj brzoj dijeti nećete pronaći savjete tipa: vježbajte 6 puta dnevno po 4 sata i sigurno ćete smršavjeti).
 3. Brzu dijetu mora biti moguće provesti bez nerealnih troškova za namirnica i to pretežito namirnicama koje su uobičajene za mjesto na kojem živimo i koje vrlo vjerojatno imamo već kod kuće.
 4. Vrijeme pripreme hrane i obroka mora trajati maksimalno pola sata.
 5. Namirnice kod brze dijete mora biti moguće zamijeniti nekom drugom namirnicom u slučaju da netko ne voli određeni okus.
 6. Dijetni program mora dati rezultat nakon 7 dana.
 7. Nakon završetka sedmodnevnog dijetnog programa mora postojati sedmodnevna faza stabilizacije organizma kako se kilogrami nebi odmah vratili isto tako kako su i otišli.
 8. Brza dijeta mora biti prvo provjerena s naše strane.

Iz tog razloga osmislili smo dijetu koja je namijenjena ženi slijedećeg profila: ženi koja je zaposlena, ide u školu ili fakultet, ima muža ili dečka, ima najmanje jedno dijete, mora pospremati, kuhati, prati veš, peglati, usisavati, pomoći oko zadaće, kupovati i nabavljati (naravno i razmišljati od kuda će sve platiti). Što još? Ništa. Dakle, čisti prosjek (OPREZ: dijeta nije namjenjena za one žene koje mogu i letjeti).

Takva žena, dakle jedna od nas, radi posao na kojem uglavnom sjedi ili se malo kreće. Kada dođe kući za nju to znači da je "godišnji odmor na poslu" završio i da tek tada počinje stvarni posao. Posao zvan obitelj. Stan, muž, djeca, kućanstvo, kupovina....

Od kuda krenuti? Bez brze dijete i nema nekog cilja, najlakše je prvotni stres i frustraciju količinom obveza ublažiti s pola teglice Nutelle. I to bez dodataka. Onako s velikom žlicom.

Upravo za takve žene osmislili smo ovu dijetu. Da im pokažemo i dokažemo da usprkos svemu, uz pravilnu odluku ni željeni rezultat neće izostati. Dosta sada s uvodom. Da krenemo konkretno na brzu dijetu i dijetnim programom za prosječnu ženu..

Kako ću smršavjeti 7 kg u 7 dana

Naša brza dijeta bazira se na radikalnoj redukciji unosa kalorija, unosu samo odabranih namirnica, totalnoj apsitnenciji od šećera te unosu samo najboljih i najkvalitetnijih masti u optimalnoj količini. Smršavjeti ćeš jer ćeš tijekom 7 dana unositi manje oko 800 kcal po danu i prvoj fazi i oko 1100 kcal u drugoj fazi.

Preporučujemo: zbog radikalnog kalorijskog deficita nije loše da svakodnevno piješ multivitaminski napitak bez dodatka šećera u obliku kapsula ili šumećih tableta a koje možeš kupiti u svakoj ljekarni ili supermarketu.

Osnovne napomene prije početka provođenja ovog dijetnog programa

Piće: za piće tijekom brze dijete 7kg u 7 dana izaberi običnu vodu, mineralnu vodu, nezaslađenu kavu (bez mlijeka, bez šećera u bilo kojem obliku ili umjetnog sladila), nezaslađeni čaj (bez šećera u bilo kojem obliku, bez umjetnog sladila, stevie ili ne pada mi sada na pamet uopće kojeg još oblika šećera, bez mlijeka ili dodataka) te nezaslađene sokove (ovdje treba napomenuti da pod nezaslađeni sok mislimo na isključivo: vodu s iscjeđenim limunom ili vodu s jednom žličicom jabučnog octa, iscjeđena jabuka, naranča, kiwi, šipak, višnja, trešnja.... ili bilo što drugo pomiješano s vodom u bilo kojem omjeru ne smatramo nezaslađenim sokom). Odgovor na pitanje koliko treba piti potraži ispod.

Alkohol je strogo zabranjen u bilo kojem obliku (ni jedan gutljaj, liz, griz ili slično, alkohol smatramo ovdje šećerom).

Šećer, čokolada, kolači, sladoled, slastice, poslastice, slatko i ostali neprijatelji: ne možemo generalizirati, ali uzrok većine kod nas žena problema s prekomjernom težinom je šećer. I naravno previše svega. Ali uzrok broj jedan je šećer. Masti su u prekomjernom unosu također štetne ali ne kao šećer. Šećer je sladak, nositelj okusa, fin, njam njam, ali je šećer. Uzrok broj jedan. Šećer. Jeste li zapamtile. Šećer. IZBJEGNITE GA. 100% APSTINENCIJA. Ovdje mislimo na sav šećer, prirodni, neprirodni, umjetni, zamjenski, rafinirani, mliječni ili bilo kakav drugi (ovdje smatramo da je npr. jabuka i sve voće, šećer).

Tjelesna akivnost, fitness, trening i vježbanje: Ako imaš pola sata vremena dnevno ili samo 15 minuta, svakako iskoristi to vrijeme i izađi van. Ako nisi sportski tip hodaj malo brže a ako jesi napravi lakši polusatni trening. Pospremanje, usisavanje i ostale kućanske zanimacije ne smatramo sportskom aktivnošću. Moraš izaći van i posvetiti 15 do 30 minuta dnevno samo sebi. Ovdje mislimo ozbiljno. Posvetiti fizički i psihički sebi. Nije šala. Dijete ako ga imaš neka pričuva muž, baka, mama, stric, ujna ili bilo tko drugi. Preživjeti će 15 minuta bez tebe. Psa, mačku, magarca, konja i ostale kućne ljubimce ne vodi sa sobom te ih ostavi u štali i njihovim nastambama. Prijateljice i kume koje ti ne čuvaju dijete i ne paze na kućne ljubimce i životinje također ne mogu s tobom. Dakle 15 do 30 minuta dnevno. Samo za tebe.

Tjelesna aktivnost potiče razgradnju masti i potkožnog masnog tkiva te znojenjem pomaže u izlučivanju štetnih tvari iz organizma. Izaberi onu sportsku aktivnost koju rado provodiš i kojoj uživaš. Ipak, nemoj pretjerivati. Radikalni kalorijski deficit može brzo dovesti do brze pojave umora.

Juha, baza tvoje brze dijete

Za osnovno jelo tvoje brze dijete izabrali smo povrtnu juhu na luku. Osnovne namirnice su luk i svježe povrće. Ako nemaš vremena za svježe povrće, poslužiti će i povrće za juhu iz dubokog zamrzavanja. Juhu ćeš pripremiti tako da na nekoliko kapljica maslinovog ulja oznojiš luk, dodaš povrće i začine te nakon kratkog dinstanja zaliješ vodom i ostaviš kratko prokuhati. Juha je gotova kada je povrće dostiglo željenu mekoću/tvrdoću. Juha će biti glavni obrok svakoga dana, bilo samo voda iz juhe ili i povrće. Povrće ne moraš miksati. Juhu ne moraš kuhati svaki dan. Ako imaš previše za jedan dan, spremi u hladnjak i koristi drugi dan.

Za ostale obroke i namirnice, ovisno što voliš: izaberi onu vrstu krtog mesa koje voliš, povrće koje voliš te napitke koje voliš.

Rigorozno: Brza dijeta je jedna rigorozna dijeta zbog izuzetno niske kalorijske vrijednosti koju unosiš u organizam. Takvu vrstu dijete morali smo izabrati kao kompromis u odnosu na uloženo vrijeme i vrijeme trajanja sportske aktivnosti.

Osnovne namirnice za brzu dijetu koje su ti potrebne (za prvih 7 dana)

 • 7 velikih žlica maslinovog ulja

Maslinovo ulje izuzetno je zdrav izvor masti.  Oko 30 % ukupne energije koju tijekom dana uneseš u organizam trebalo bi doći iz masti. I to zdravih masti.

 • 2 kg rajčica

Rajčice su izuzetno zdrave i sadrže samo 18 kcal po 100 g.

 • 1 celer

Celer je bogat eteričnim uljima i možeš ga slobodno jesti. Sadrži samo 16 kcal po 100 g.

 • 1 veliki karfiol

Sadrži samo 22 kcal po 100 g i ako ga voliš možeš ga kuhati u juhi.

 • 1 kg mahuna

Izvor ugljikohidrata sa 35 kcal po 100 g. Sadrže više od 60 % ugljikohidrata

 • 3 zelene paprike

Paprike sadrže puno C vitamaina.

 • 1 kg mrkve

Doba izbor za našu dijetnu juhu.

 • 1 kg crvenog luka

Osnovna namirnica juhe. Antioksidant koji se stoljećima koristi kao lijek.

 • 200 g pilećih prsa

Veliki udio proteina i mali postatak masti. Pileća prsa dati će ti snagu da brzu dijetu provedeš do kraja.

 • 200 g bijele ribe

Slično kao i kod pilećih prsa, izvor proteina u našoj brzoj dijeti.

Primjer plana prehrane (prvih 7 dana)

1. dan: 

Doručak: Šalica nezaslađene kave ili čaja. Jedna jabuka.

Užina: Jedna paprika.

Ručak: Juha (do tri tanjura) bez povrća (samo voda iz juhe) i voće koliko želiš. Nemoj pretjerivati: npr. jedna jabuka, kriška lubenice, naranča.....Banane su zagranjene.

Međuobrok: 3-4 kriške dinje.

Večera: Jedan tanjur juhe (samo voda iz juhe) i jedna jabuka.

2. dan:

Doručak: Šalica nezaslađene kave ili čaja.

Užina: Jedna paprika ili rajčica (slobodno začini paprom i posoli).

Ručak: Juha (do tri tanjura) s povrćem, jedan kuhani krumpir srednje veličine. Bez voća.

Međuobrok: Čaj od ananasa ili voćni nezaslađeni čaj. Povrće (npr jedan svježi krastavac, možeš posoliti i popapriti).

Večera: Do dva tanjura juhe s povrćem.

3. dan:

Doručak: Šalica nezaslađene kave ili čaja i malu zdjelicu šumskih plodova ili sličnog voća.

Užina: Jedan kiwi.

Ručak: Juha (do dva tanjura) bez povrća, malo orašastih plodova (npr. nekoliko lješnjaka ili badema).

Međuobrok: Svježe povrće po želji (od začina dopušteni su sol i papar).

Večera: Do dva tanjura juhe s povrćem.

4. dan:

Doručak: Dvije šalice mlijeka i jedna banana.

Užina: Svježe povrće (npr. jedan svježi krastavac).

Ručak: Do 3 tanjura juhe bez povrća.

Međuobrok: Jedna banana i jedna naranča.

Večera: Jedan tanjur juhe i dvije jabuke.

5. dan:

Doručak: Šalica nezaslađene kave ili čaja.

Užina: Jedna naranča.

Ručak: Juha (do dva tanjura) s povrćem, riblji filet i puno zelene salate (začini maslinovim uljem, octom, solju i paprom).

Međuobrok: Svježe povrće po želji (od začina dopušteni su sol i papar).

Večera: Do dva tanjura juhe s povrćem.

6. dan:

Doručak: Šalica nezaslađene kave ili čaja.

Užina: Svježe povrće po želji.

Ručak: Juha (do dva tanjura) s povrćem, kuhani filet pilećih prsa.

Međuobrok: Dvije naranče.

Večera: Do dva tanjura juhe s povrćem.

7. dan:

Doručak: Šalica nezaslađene kave ili čaja.

Užina: Svježe povrće po želji.

Ručak: Juha (do dva tanjura) s povrćem, porcija smeđe riže (dinstana riža na maslinovom ulju i luku, začinjena solju i paprom i zalivena vodom).

Međuobrok: Jedna kruška i jedna jabuka.

Večera: Do dva tanjura juhe s povrćem.

Sa sedmim danom si uspjela. Prošlo je sedam dana i rezultati moraju biti vidljivi. 

Namjerno ti nismo napisali jelovnik za drugu fazu stabilizacije. To moraš otkriti sama.

Za slijedećih sedam dana kreiraj sličan jelovnik u koji ćeš prema tablicama izabrati namirnice koje voliš a prema pravilima iz prvih sedam dana. Dodaj više izvora proteina, mesa i ugljikohidrata tako da ukupan dnevni unos kalorija bude između 1000 i 1200 kcal.

Ako trebaš pomoć ili imaš pitanja piši nam putem komentara ili nam napiši svoja iskustva.

Trenutno nemamo komentara na ovaj članak. Klikni ovdje i dodaj komentar kao prva.

Trenutno nisi prijavljena. Ispod se možeš prijaviti. Ako još nisi član, registriraj se ovdje.

Pogledaj brzu dijetu u slikama

©pixelliebe/www.shutterstock.com #270

Mnogi stručnjaci kažu kako su prehrana i dijeta najvažniji u dobrom tjelesnom izgledu. Mi bismo rekli da odnos između dijete i treninga izgleda otprilike ovako: 80 posto prehrana i dijeta te 20 posto trening i fitness.

©ESB Professional/www.shutterstock.com #271

Kreći se i vježbaj. Svakodnevni umjerni fitness pomoći će ti kod mršavljenja, motivirati te za daljnji rad na svom tijelu i dati ti dobar osjećaj.

©Kerdkanno/www.shutterstock.com #272

Zdrava hrana i prehrana trebala bi uključiti puno proteina iz mesa i jaja te visoko kvalitetnih masti iz npr. orašastih plodova.

©Pikoso.kz/www.shutterstock.com #273

Ogroman postotak tvog tijela je voda koju tijekom dana moraš nadoknaditi. Uz vodu naravno, različitim zdravim napicima možeš uz vodu unijeti i hranjive tvari koje će ti pomoći u pronalaženju dobrog osjećaja ili mršavljenju.

©slawomir.gawryluk/www.shutterstock.com #274

Zdravlje i odgovor na mnoge poteškoće dala nam je sama priroda. Tako možeš svakodnevno, bez obzira na dijetu, posegnuti za npr. nekim čarobnim čajem od sušenog bilja. Pomoći će ti da se riješiš masnog tkiva.

©Dev_Maryna/www.shutterstock.com #275

Zdravstvene poteškoće uvijek pronađu put do nas bez obzira na dijetu i prehranu. Ipak, pravilnom prehranom i dijetom možeš uvelike pomoći svom organizmu u borbi protiv njih.

Samo što čitaš ovaj tekst dobar je početak i pokazuje tvoju želju da nešto promijeniš.

Brza dijeta: Dobro je znati

1 gram proteina sadrži 4 kcal

1 gram ugljikohidrata sadrži 4 kcal

1 gram masti 9 kcal

1 gram alkohola sadrži 7 kcal

Kalorijska tablica za našu brzu dijetu

U tablici ispod možeš pronaći kalorijske i prehrambene vrijednosti namirnica koje ćeš u 7 dana pojesti:

Namirnica Količina Kalorija Masti Ugljikohidrati Proteini
Maslinovo ulje 28 g 247,52 kcal 28 g 0 g 0 g
Rajčica 2000 g 360 kcal 4 g 78 g 18 g
Celer 200 g 32 kcal 0,4 g 6 g 1,4 g
Karfiol 1000 g 50 kcal 0,6 g 10 g 3,8 g
Mahune 2000 g 500 kcal 4 g 68 g 44 g
Paprika 1000 g 400 kcal 2 g 90 g 20 g
Mrkva 1000 g 410 kcal 2 g 20 g 9 g
Luk 1000 g 400 kcal 1 g 90 g 11 g
Jabuke 2000 g 1040 kcal 4 g 280 g 6 g
Lubenica 1000 g 300 kcal 2 g 80 g 6 g
Smeđa riža 200 g 200 kcal 1,5 g 20 g 42 g
Pileća prsa 200 g 222 kcal 1,5 g 47 g - g
Riblji filet 200 g 200 kcal - g - g - g

Tablica kalorijskih vrijednosti

Kako bi ti pomogli, ispod imaš tablicu kalorijskih i prehrambenih vrijednosti nekih živežnih namirnica. Tako ćeš moći izračunati okvirne kalorijske i prehrambene vrijednosti namirnica koje si tijekom dana unijela.

Mlijeko i mliječni produktiMesoRibaJajaŽitariceVoće – PovrćeMasti – orašasti plodovi ŠećerNapici

* Vrijednosti u tablicama odnose se na 100 g:

Mlijeko

Namirnica (100 g) Energija Energija Ugljikohidrata Proteina Masti
  kJ kcal g g g
Mlijeko (0,5 %) 150 36 4,7 3,3 0,5
Mlijeko (2,8 %) 238 57 4,7 3,3 2,8
Jogurt 200 48 4,7 4 3,3
Kiselo vrhnje (10%) 531 127 4 3,1 10,5
Creme Fraiche 1409 342 2,6 1,9 36
Kefir (3,5 %) 272 65 4,8 3,6 3,5
Sirni namaz (npr. ABC, Philadelphia) 1050 251 3,1 6,7 23,5
Mozzarella 1171 280 3,1 28 17
Gouda 1424 343 2 23 27
Emmentaler 1495 261 1 27 28
Parmezan 1805 431 4 38,5 28,5
Sviježi sir 431 103 2,6 12,5 4,5
Majčino mlijeko 292 70 7,4 1,3 4,5
Kozje mlijeko 288 69 4 4 4

Meso i mesne prerađevine

Namirnica (100 g) Energija Energija Ugljikohidrata Proteina Masti
  kJ kcal g g g
Pureća prsa 456 109 0 25 1
Steak 807 193 0 29 8
Teleći filet 451 108 0 20 3
Svinjeći filet 598 143 0 26 4
Šunka 510 122 0 20 4
Vratina 1117 267 0 16, 1 22,8
Zec 568 136 0 20 5,5
Divljač 502 120 1 23 2,4
Goveđa jetrica 518 124 4,1 19,2 3,3
Svinjeća jetrica 543 130 2,6 22 3,4
Pileća jetrica 698 167 1 24 7
Krmenadli 1024 245 0 17,4 18,8
Špek 1744 417 1,3 12,6 39,7
Pršut 1120 268 0 25,5 18,4
Kuhana šunka 455 107 3,5 20 1,5
Pileća prsa 396 93,5 2 18 1,5
Parizer 2188 523 1 17 47
Hrenovke 1079 258 6,8 12,9 19,6
Pašteta 1095 265 2,3 7,7 25
Kobasica 1376 335 2,8 15 29
Chorizo salama 1586 382 2 26 30

Ribe i morski plodovi

Namirnica (100 g) Energija Energija Ugljikohidrata Proteina Masti
  kJ kcal g g g
Tuna 485 116 0 26 1
Štuka 368 88 0 17,2 0,8
Pastrva 498 119 0 18 5
Skuša 857 205 0 19 14
Sardine 564 135 0 18 5
Som 397 95 0 16,4 2,8
Šaran 531 127 0 17,6 5,6
Orada 484 115 0 16,5 5,5
Jegulja 770 184 0 18,4 11,7
Škampi 444 106 1 20 2
Dagnje 360 86 4 12 2
Kozice 297 71 1 13 1
Lignja 384 92 3 15,6 1,3
Hobotnica 338 81 0 16,4 0,9
Rak 468 112 0 20 1,5

Jaja

Namirnica (100 g) Energija Energija Ugljikohidrata Proteina Masti
  kJ kcal g g g
Jaje 598 143 1 13 10
Žutanjak 1326 317 4 16 27
Bijelanjak 201 48 1 11 0
Proteini od jaja u prahu 1573 376 4 82 0
Prepeličje jaje 661 158 0 12 11

Kruh

Namirnica (100 g) Energija Energija Ugljikohidrata Proteina Masti
  kJ kcal g g g
Bijeli kruh 1171 280 57,5 6,8 0,5
Crni kruh 1046 250 48,2 8,4 1
Cornflakes 1506 360 87 7 0
Zobene pahuljice 1566 372 58,7 13,5 7
Dvopek 1510 361 72,5 8,5 3
Zobeno brašno 1476 353 65 12 5
Kukuruzno brašno 1502 359 76,1 7,8 2,6
Rižino brašno 1451 347 70 7,5 0,5
Riža 1455 343 79,5 7,5 0,5
Rižine pahuljice 1569 375 87 6,7 0
Pšenično brašno 1433 345 69,4 12,1 2,1
Pšenični gris 1476 353 76 10,3 0,8
Kukuruz 1481 354 69 9,5 4,4
Tofu 606 145 4 16 9
Pecivo 1100 263 57,7 6,8 0,5
Soja 1886 451 33 40 22
Kukuruzni gris 1530 304 79,6 8,8 1,2

Voće

Namirnica (100 g) Energija Energija Ugljikohidrata Proteina Masti
  kJ kcal g g g
Ananas 202 48 12 0,5 0,1
Banane 372 89 23 1 0,3
Kupine 176 42 7,4 0,6 0,6
Breskve 165 39 9,5 0,9 0,3
Dinja 142 34 9 1 0
Grožđe 288 69 18 1 0
Grejp 176 42 11 0,8 0,1
Jabuka 217 52 13,8 0,2 0,1
Jagode 134 32 7,6 0,6 0,3
Kiwi 255 61 14,6 1 0,5
Kruška 242 58 15,5 0,4 0,1
Lubenica 127 30 7,5 0,6 0,1
Maline 217 52 12 1 0,6
Mandarina 223 53 13,3 0,8 0,3
Kajsija 200 48 11 1 0
Naranča 263 63 15,5 1,3 0,3
Ribizli 234 56 13,8 1,4 0
Sušene marelice 1159 277 63,4 4,6 0,4
Grožđice 1121 268 69,7 2,6 0,9
Šljive 192 46 11 1 0
Trešnje 134 32 7,6 0,4 0,3
Mus od šljiva 1037 244 60 0,9 0
Mješana marmelada 1139 268 67 0 0
Marmelada od naranče 1029 246 66 0 0

Povrće

Namirnica (100 g) Energija Energija Ugljikohidrata Proteina Masti
  kJ kcal g g g
Artičoka 197 47 11 3,3 0,2
Prokulica 138 33 7 2,8 0,4
Cikla 180 43 10 1,6 0,2
Celer 59 14 3 0,6 0,1
Grah 1393 333 60 23,6 0,8
Grašak 339 81 14 5 0,4
Mahune   25 3,4 2,2 0,2
Krastavci 54 15 3,6 0,6 0,1
Kiselo zelje 75 18 4,3 0,9 0,1
Zelje 100 24 5 1 0,1
Luk 167 40 9 1 0
Mrkva 172 41 9 1 0
Paprika 163 39 9 2 0,2
Patliđani 100 24 5,7 1 0
Poriluk 255 61 14 2 0
Rajčica 71 17 4 1 0
Šampinjoni 109 26 5 2,5 0
Vrganji 163 39 5,6 2,8 0,4
Šparoge 84 20 2,6 1,7 0,7
Špinat 96 23 3,6 2,9 0,4
Salata 59 14 2,9 1,4 0,2
Češnjak 577 138 26 6 0
Krumpir 577 85 18,9 2 0
Slatki krumpir 577 85 20 1,6 0

Ulje

Namirnica (100 g) Energija Energija Ugljikohidrata Proteina Masti
  kJ kcal g g g
Kokosovo ulje 3606 862 0 0 100
Margarin 2996 716 0,7 0,2 81
Majoneza 2841 679 0,6 1 75
Majoneza Light 1641 398 6 1 41
Mast 3753 897 0 0 100
Maslinovo ulje 3765 900 0 0 100
Bučino ulje 3765 900 0 0 100
Putar 3059 744 0,7 0,7 82

Orašasti plodovi

Namirnica (100 g) Energija Energija Ugljikohidrata Proteina Masti
  kJ kcal g g g
Bademi 2405 575 22 21 49
Kikiriki 2372 567 16 26 49
Lješnjak 2692 628 17 15 61
Avokado 669 160 9 2 15
Orah 2738 654 13,7 15 65
Pistacije 2351 562 28 20 45
Indijski oraščić 2410 574 32,7 15,3 46

Slatkiši

Namirnica (100 g) Energija Energija Ugljikohidrata Proteina Masti
  kJ kcal g g g
Bomboni 1594 381 94 0,8 0,1
Kakao 1690 404 39 20,4 27,3
Bijeli šećer 1665 398 99,5 0 0
Keksi 1693 392 73 4,3 8,8
Med 1272 304 82 0,3 0
Nutella 2278 546 57,6 6 31,6
King Double 1760 421 33,7 4,3 29,9
Vafli 2301 550 62 4 32
Puding od čokolade 560 134 21 3,5 4

Napici

Namirnica (100 g) Energija Energija Ugljikohidrata Proteina Masti
  kJ kcal g g g
Limunada 167 40 10 0 0
Coca Cola 184 44 12 0 0
Cola Cola Zero 0 0 0 0 0
Sok od naranče 188 45 10 1 0
Pivo 181 43 3,6 0,4 0
Bijelo vino 347 83 2 0 0
Crveno vino 514 123 4,4 0 0
Rakija 1343 231 0 0 0

* Važno je da znaš kako alkohol sadrži 7 kcal po 1 gramu. Alkohol je ustvari samo šećer. U tablici napitaka trebaš znati da kod pojedinih napitaka iznosi ugljikohidrata koji su navedeni kao 0, znače da napitku nije dodan šećer, ali ne da ga ti napici ne sadržavaju.

Koliko dnevno moram popiti vode

Ako je voda iz tvoje slavine dobra za piće, pij tu vodu. Pokušaj više vode popiti ujutro i prijepodne. Pij vodu više puta u razmacima. Pravilo je da kada osjetiš žeđ, već si zakasnila. Dakle pij i kada ne osjećaš žeđ.

Usprkos mnogim savjetima kako je popiti što više vode zdravo, i više je bolje, mi se uopće ne slažemo s time (Po našoj ženskoj logici, ako popijemo 10 litara vode dnevno, biti ćemo zdravije i bolje ćemo se osjećati. NE. U tom čemo slučaju ako imamo sreće, samo završiti u bolnici.).

Popij onoliko vode dnevno koliko možeš i koliko tebi odgovara a da se osjećaš dobro.

Okvirno: količina vode koju bi trebala dnevno popiti iznosi (otprilike) 0,04 litre po kilogramu tjelesne težine. (Formula glasi: tjelesna težina u kilogramima x 0,04 = ? litara vode)

Žena od 65 kg trebala bi popiti otprilike 2,6 litara vode.

Budi pažljiva:

Savjetujemo ti da prije nego započneš koristiti ovu brzu dijetu ili bilo koju drugu, popričaš o tome sa svojim liječnikom. Ako imaš neke od ispod navedenih poteškoća, taj razgovor s njim može ti spasiti život:

 • Patiš od ekstremno previsoke ili ekstremno preniske tjelesne težine.
 • Uzimaš lijekove.
 • Trudna si.
 • Netko u tvojoj obitelji pati od oboljenja srca i/ili krvožilnog sustava.
 • Ponekad osjećeš bol u prsima.
 • Patiš od glavobolje.
 • Patiš od nekog problema za koji znaš a koji te spriječava u bavljenu sportskom aktivnošću ili u provođenju bilo koje dijete.
 • Patiš od povišenog ili preniskog krvnog tlaka.
 • Nikada do sada se nisi bavila sportom.

Mi ne znamo sve o tebi. I općenito ne znamo sve i nikada nećemo znati. Pazi sama na sebe i ako osjetiš bilo kakvu poteškoću odmah prekini bilo sa dijetom bilo sa sportskom aktivnošću te požuri k liječniku.

Sve savjete, uputstva, fitness i dijetne programe koje pronađeš na stepfactor.hr koristiš na vlastitu odgovornost.

Članak Brza dijeta - 7 kg u 7 dana originalno je objavljena na našem portalu fancy.com.hr 03. 05. 2012. godine. S obzirom na izuzetno velik interes, broj komentara i preko 2 000 000 pregleda brze dijete, objavili smo nekoliko izdanja istog članka.

Brza dijeta: Izgubi do 7 kg u 7 dana na stepfactor.hr najnovije je izdanje. Na osnovu vaših komentara, pitanja, prijedloga i kritika i dalje ćemo razvijati našu brzu dijetu.

Komentiraj i ti te nam pomozi svojim mišljenjem.

Pogledaj slike dijete i kako je to kod nas izgledalo

©Step Factor/www.stepfactor.hr #123

Juha je jelo na kojem se bazira naša brza dijeta. Ako ne voliš juhu možeš izabrati neko drugo jelo.

©Step Factor/www.stepfactor.hr #113

Ako voliš povrće iz juhe, kod brze dijete ga možeš jesti uz bijelo meso.

©Step Factor/www.stepfactor.hr #114

Usprkos rigorozno smanjenoj količini kalorija koju unosimo, moramo jesti. Paprika će ti dati osjećaj sitosti i ispuniti nedostatak ugljikohidrata.

©Step Factor/www.stepfactor.hr #115

Bijelo meso peradi, bijela riba ili teleći filet izvor je proteina kod naše dijete.

©Step Factor/www.stepfactor.hr #120

Šareni tanjur s povrćem kao izvor vode i vitamina kod brze dijete.

©Step Factor/www.stepfactor.hr #122

Začine kao sol, papar te začinske trave možeš kod pripreme obroka za brzu dijetu slobodno koristiti.

©Step Factor/www.stepfactor.hr #277

Mrkva je bogata vodom, vlaknima, beta karotinom, kalcijem, magnezijem i kalijem. Mrkva će ti pomoći da ublažiš osjećaj gladi.

Rajčica sadrži oko 90% vode i tijekom dijete možeš je uzeti kao međuobrok.

Naranča je voće koje sadrži najmanje šećera i tijekom brze dijete može ti zamijeniti čokoladu i slatkiše.

Iscjeđeni sok svježe naranče omiljeno je piće. Izuzetan napitak, vrlo zdrav ali sadrži jako puno voćnog šećera te ćemo ga se tijekom brze dijete potpuo odreći.

Jabuke će ti kod brze dijete pomoći da ubrzaš razgradnju masti i potkožnog masnog tkiva.

Riža je kod brze dijete dobar izvor ugljikohidrata jer ne sadrži masti ili proteine.

Crveni luk je osnovna namirnica naše brze dijete jer ćemo na njemu kuhati našu dijetnu juhicu.

Ljubičasti luk i češnjak će ti kod brze dijete dati miris i okus te će ti pomoć da ublažiš osjećaj gladi.

Maslinovo ulje izvrstan je izvor masti kako u svakodnevnoj prehrani tako i kod brze dijete.

Zamjena za slatkiše, čips i kolače. Kada je kriza tijekom brze dijete i ne možeš više izdržati posegni za paprikom.

Krumpir je također dobar izvor ugljikohidrata. Kod naše brze dijete ipak ćemo ga izbjegavati.

Zdravlje. Zdravlje je nešto najvažnije što imaš. Bez njega ti malo vrijedi sve ostalo što imaš. Njeguj svoje zdravlje, čuvaj ga, unaprijedi i poboljšaj. Živi zdravo i budi sretna uz naše savjete, trendove i novosti.
Dijeta. Dijeta je izuzetno raširena i česti predmet razgovora u svakodnevom životu te je možemo opisati kao posebnu i prilagođenu vrstu prehrane. Dijetu smatramo isto tako kratkotrajnom promjenom u prehrani i smanjenje količine u unosu namirnica u organizam a sve s ciljem redukcije tjelesne težine, mršavljenja i na kraju ljepšeg izgleda i poboljšanja zdravstvenog stanja. Uz to što je za većinu nas dijeta isto što i mršavljenje te redukcija tjelesne težine, dijetu ili posebni i prilagođeni režim prehrane provodi se i onda kada ne želimo samo smršavjeti. Što, kada, zašto, koliko i kako dijeta utječe na tvoj organizam, što tijekom dijete smiješ jesti i piti, potraži u našim savjetima, novostima, trendovima, uputstvima i dijetnim programima.
Članovi zajednice (1411 članova): sanja.jz, skvorc.i, Zdravka , I.decor@, bare160@, anja_gla, bucanmar, Maja Pat, jakupovi, hicaelen, milenail, sanjacok, marinadu, basic.iv, suzana.s, monyy19@, modrusan, Marija M, krvopic., m.zahrat, paraciva, iva1002@, trivic.d, ferdic.b, katarina,
Step Factor

Step Factor

Sve ono što si oduvijek željela!

Sve ono što si ikada vidjela i sve ono što ti je ikada prošlo kroz uho. Svako tvoje sjećanje i sve ono o čemu si ikada sanjala. Svi tvoji snovi koje si ikada imala i koje još uvijek imaš te mjesta koja si ikada posjetila i gdje se najljepše osjećaš. Sve tvoje uspomene na ljude i događaje, tvoje lude i nezaboravne priče. Svaka tvoja misao koju si ikada imala i svaki plan koji se nalazi skriven duboko u tebi. Sve tvoje ljubavi. Tvoje bivše, sadašnje i buduće veze. Sve tvoje plišane igračke s kojima si se mazila kada si bila mala i one u kojima sada tražiš utjehu kada ti je teško. Svaka osoba koja je tu za tebe, da podijeli s tobom tvoj uspjeh i sreću. Svi zvukovi koje si ikada čula i slike koje si ikada vidjela. Sve tvoje trend frizure i lude boje za kosu koje si isprobala i svaki izraz lica na tvoju sliku u ogledalu. Svaki tvoj Make Up pokušaj u isprobavanju novih kozmetičkih proizvoda. Modne revije u odjeći mame i tate koje si ispred njih imale kako bi isprobala najnovije modne trendove. Tvoje posjete bolesnoj baki i tvoja spoznaja koliko je zdravlje važno. Tvoj ludi Party i tvoje prvo spavanje izvan svog kreveta kod prijateljice na trosjedu u dnevnom boravku. Sva tvoja beskrajno daleka putovanja i lutanja kada si bila izgubljenja. Sve ono što u svom srcu nosiš čini te jedinstvenom i neponovljivom. To je sve ono što si ti.

Step Factor želi te učiniti još snažnijom. Ti moraš napraviti korak. Donijeti odluku i napraviti jednostavno samo tvoj korak. Dali će tvoj korak biti uspješan ovisi o puno faktora. Jedan od faktora za tvoj bolji i ljepši korak kroz život daje ti Step Factor sa puno novih ideja, trikova, slika i informacija koji će sigurno ostaviti utjecaj na tebe. Tebe onakvu kakva jesi.

Jedna, neponovljiva, jedinstvena i najljepša.

by Alica